Mamina prodavnica – deo programa podrške socijalnim preduzećima

Mamina prodavnica - deo programa podrške socijalnim preduzećima

Da li ste znali da je Centar za mame sa Maminom prodavnicom socijalno preduzeće i da kao takvo kroz svoje poslovanje ima pozitivan i podsticajan uticaj na društvo?

Da li vam je pojam socijalnog preduzetništva blizak i da li znate koje probleme ova preduzeća žele da reše?

Da li vam je poznato da kupovinom u Maminoj prodavnici pomažete rast ideje socijalnog preduzetništva?

Poslednjih godina, u Srbiji, pojavljuje se sve više preduzeća koje žele da kroz svoje poslovanje menjaju društvo na bolje. Takva preduzeća definišu se kao socijalna, a prema Republičkom Zavodu za statistiku (2012. godine), registrovano je 1200 socijalnih preduzeća. Oni, kroz svoju delatnost, rešavaju ekonomske i društvene probleme i zapošljavaju sve više ljudi.

Centar za mame sa Maminom prodavnicom jedno je od socijalnih preduzeća koje je odabrano za učešće u Programu podrške preduzećima koji imaju pozitivan uticaj na mlade, a koji se sprovodi u okviru projekta Podsticanje zapošljavanja mladih.

Projekat Podsticanje zapošljavanja mladih se sprovodi u okviru Nemačke razvojne saradnje. Projekat realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva privrede i Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Veoma nam je drago da smo i mi prepoznati kao dobar primer hrabrih, originalnih, društveno odgovornih organizacija i što nam je pružena prilika da dobijemo stratešku konsultantsku podršku u razvoju i unapređenju poslovanja kroz rad sa iskusnim biznis konsultantima i preduzetnicima. Takođe, povezivanje sa sličnim preduzećima u Srbiji, kroz ovaj program, imaće značajnu ulogu u daljem rastu i razvoju Mamine prodavnice i predstavljanju misije socijalnog preduzetništva široj javnosti”, izjavila je Jelena Bratić iz Centra za mame.

S obzirom da socijalno preduzetništvo danas predstavlja jedan od ključnih pokretača ekonomskog i društvenog razvoja, koji pruža mogućnost zapošljavanja mladih iz osetljivih grupa, u okviru projekta Podsticanje zapošljavanja mladih ovaj koncept prepoznat je kao inovativan način za prevazilaženje problema nezaposlenosti mladih i u okviru projekta je pokrenut program podrške socijalnim preduzećima u Srbiji. Cilj programa je upravo da osnaži ona preduzeća koja direktno doprinose zapošljavanju mladih i time podstakne dalje smanjenje nezaposlenosti među ovom društvenom grupom.

Predstavljanje programa održaće se u petak 26. januara u KC Gradu, sa početkom u 10 časova. Pored prezentacije samog programa podrške, biće predstavljena i preduzeća, kroz zanimljiv performans.

One thought on “Mamina prodavnica – deo programa podrške socijalnim preduzećima

  1. Pingback: Mamina prodavnica - deo programa podrške socijalnim preduzećima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *