Pet razloga zbog kojih poređenje dece nije dobro

Poređenje dece počinje od najranijih dana. U početku će vaša svekrva i mama porediti vaše dete sa vašim mužem i vama kad ste bili mali. I uvek će se sve nekako svesti na činjenicu da su deca nekad bila naprednija i znala više, što dalje implicira da se u pitanje dovode i vaše majčinske veštine. Ako je vaš muž npr.znao sa godinu dana da kaže prostu rečenicu, a vi ste znali da kažete reč od deset slova koja sadrži dva R, L ili tako neko drugo komplikovano slovo, nema šanse da se ne zapitate “Da li ja nešto radim pogrešno?”

Kasnije se poređenja samo nižu, hteli vi to ili ne, kako u parku, tako i u vrtiću na raznim slavama i svečanostima. U nekom momentu shvatite da vas ipak više zanima napredak vašeg deta koje je individua za sebe i jednostavno prestanete da brinete o tome šta druge mame misle i govore. Pratite svoj i detetov tempo i uživate u majčinstvu. U nekom momentu shvatite da drugi ljudi vaše dete smatraju sveznalicom i vrlo naprednim detetom, a to ste postigli samo zato što ste u nekom momentu prestali sa poređenjem, i sa sumnjama u vaš sistem odgajanja i jednostavno radili sa detetom sve što volite i želite i što vam oboma prija.

Od ovakvog poređenja koje je za dete skoro pa nevidljivo treba razlikovati poređenje, gde dete sve te vaše komentare već razume i shvata. Poznato je da je poređenje kontraproduktivno za sva ljudska bića, a posebno za decu koja još uvek ne mogu da se izbore sa negativnim kritikama. To naravno ne znači da ne treba detetu skrenuti pažnju ukoliko greši, ali poređenje sa drugom decom svakako ne može doneti ništa dobro, jer svako dete je drugačije.

Jasno je da ćete u nekom momentu ipak poželeti da znate gde se vaše dete nalazi u odnosu na ostalu decu, jer ipak živimo u vremenu gde su glavne reči konkurencija, procenti i rang liste. Ipak se potrudite da to učinite na, za dete, najneupadljiviji način. Saznajte na kojim poljima vaše dete možda malo kasni za drugom decom, pa uložite dodatne napore da mu pomognete da to prevaziđe umesto što ćete uložiti napor da mu objasnite kako je neki tamo Žika spretniji od njega na nekoj penjalici. 🙂 Ako želite sa detetom da poradite na emocionalnim veštinama onda je idealno rešenje knjiga “Putujte sa Pijem”, kojom ćete vaše dete uvesti u svet pravilne komunikacija, osećanja i fizičkog razvoja. U Maminoj prodavnici možete naći još i igračke kojima ćete podstaći detetovu kreativnost i želju za novim znanjima.

Zbog čega ne bi trebalo da poredimo svoju decu sa drugom decom?

1. Pre svega dete će početi da sumnja u sebe, što će dovesti do pada njegovog samopouzdanja.

Ukoliko nam neko stalno govori kako u nečemu nismo dobri i kako su drugi uvek korak ispred nas, u nekom momentu ćemo početi da sumnjamo u sebe. Sumnja će polako rasti, što će dovesti do gubitka samopouzdanja, a dete će se pitati , da li je ono zaista dovoljno dobro i da li će ikada to i biti. Naš posao kao roditelja je da ohrabrimo svaki korak koji dete napravi, a ne da mu stalno govorimo koliko je druge dece bolje ili za korak ispred njega.

2. Pojaviće se i ljubomora

Ovo se često dešava kada dete konstanto poredite sa jednom osobom, koja u njegovim očima postaje oličenje svih vrlina. I ovakva situacija se može sresti u prodicama gde se braća i sestre međusobno porede. Znate za one situacije gde je jedan brat uvek u svemu najbolji, dok je drugi crna ovca porodice. U detetu koje se stalno predstavlja kao lošije od drugog će se neminovno javiti ljubomora, koja posle može lako da se pretvori i u mržnju ili čak agresiju. Ukoliko želite sklad u porodici, obavezno izbegavajte ovakve vrste poređenja. Na svako svoje dete gledajte kao na posebnu jedinku, za koju treba da pronađete i poseban pristup. Tu ćete i vi kao roditelj biti testirani, a posebno vaša emocionalna iteligencija, kao i vaše veštine upravljanja ljudskim resursima :).

3. Stvarate dete sa negativnim pogledima na svet

Ukoliko stalno svoje dete poredite i govorite mu kako je inferiorno u odnosu na druge, to će kod njega stvoriti sliku sveta kao negativnog i ružnog mesta. Stoga će umesto da zadacima pristupa sa puno elana i volje, uvek imati na umu da kako god da ono taj zadatak uradi, neko će ipak biti bolji od njega. Poznati su vam oni studenti sa fakulteta, koji stalno govore kako nisu dobro uradili test ili ispit, i na kraju dobiju devet ili deset. Koliko god ovaj primer zvučao banalno, gajenje negativnog stava svakako nije od pomoći i u životu.

4. Narušava se veza roditelj-dete

Deca su ranjiva i rukovode se svojim osećanjima. Ukoliko stalno govorite svom detetu kako je neko drugi bolji od njega, ono će jednostavno osećati da vi niste uz njega. Čak iako to radite iz najbolje namere, jer se brinete za svoje dete, to radite na loš način. Zbog toga često kažemo da roditeljstvo nije lak posao, ono i od roditelja zahteva da stalno napreduje i usavršava se i da nalazi načine koji će biti produktivni i koje će dete umeti da shvati, s obzirom na uzrast na kome se nalazi.

5. Dete će izrasti u nervoznu osobu

Ukoliko preterujete sa poređenjem to će na kraju dovesti do toga da će vaše dete izrasti u nervoznu osobu, koja će se stalno truditi da udovljiavama roditeljima (kasnije i drugima), ali će se uvek osećati da ne uspeva da zadovolji ta očekivanja. Dete treba da naučimo da pre svega ispuni svoja očekivanja, jer tuđa i ovako nikada ne možemo ispuniti. A i znate već dobro onu priču “Svetu se ne može ugoditi”.

Da li je lako biti roditelj?

Na osnovu svega gore navedenog, jasno je da nije i idealan roditelj ne postoji. Ali bitno je da znamo i da uvek imamo na umu da smo mi kao roditelji, svojoj deci prvi učitelji. Kada jednom shvatite kojom brzimom deca uče, ostaćete zapanjeni. Kada dobijete dete saznate koliko toga još i vi ne znate. Ono vas tera da učite i da se i sami razvijate, a zar to nije nešto najlepše što možemo da radimo, sada i ovde?

Autorka teksta: Miroslava Burlić, mama, ekonomista

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *