Prolećno spremanje maminog organizma

Iliti: Mama, krajnje je vreme da se posvetiš sebi!

Treba naći dovoljno dobar razlog da se posvetimo sebi, zar ne?

Evo par ideja za prolećno spremanje maminog organizma: kako da se posvetimo sebi i pomognemo svom organizmu da se regeneriše, da prikupi više energije i svežine.

Šta prvo?

Ovo pitanje je veoma često kada se ima malo vremena na raspolaganju koje možemo posvetiti sebi.

Iako bi bilo dobro da prvo počnemo sa čišćenjem organizma kako bi svom telu obezbedile više energije i svežine, počnite sa onim što bi vama najviše prijalo:

  • Promena režima ishrane,
  • Započnite neku fizičku rekreaciju (teretana, ples, grupne rekreacije tipa aerobik, joga, pilates i slično, vožnja biciklom, trčanje, pešačenje i dr.),
  • Promena frizure,
  • Idite na neki kozmetički tretman,
  • Idite na masažu,
  • Idite na izlet sa porodicom (najbolje negde u prirodu),
  • Idite na preventivne zdravstvene preglede.

Ova poslednja stavka, preventivni zdravstveni pregledi, nije baš među top najprijatnijih aktivnosti u kojima uživamo, ali jeste veoma važna i potrebna kako bi imale mogućnost da uživamo u svemu ostalom.

Naravno da ovom spisku možete dodati ono što bi vama najviše prijalo, a da se tiče nege tela i organizma.

Nega tela

Tržište je prepuno raznih proizvoda za negu tela.

Bombardovani smo raznim novim terminima, formulama, preporukama da odaberemo baš taj odgovarajući proizvod. I tako skoro za svaki proizvod. Pa kako odabrati i biti siguran da smo napravile dobar izbor?

Ukoliko ne želimo da upisujemo farmaceutski ili tehnološki fakultet, dobar orijentir nam mogu biti proizvodi koji se reklamiraju kao prirodni.

Prirodni proizvodi možda neće imati toliko intenzivan i divan miris, niti duži rok trajanja, ali će njihov sastav biti zdraviji za naše telo.

Imate na raspolaganju razne prirodne proizvode, od soli za čišćenje organizma, gelova i sapuna za čišćenje lica i tela, preko šampona i raznih krema, do dezodoransa i stikova.

U Maminoj prodavnici možete pronaći upravo takvu prirodnu kozmetiku.

Nega tela i duše

Šta vam ovde prvo padne na pamet?

Može biti masaža, ili neka sportska rekreacija, ili zdravi zalogajčići, ili nešto drugo što bi za vas predstavljalo upravo to da u isto vreme dok negujete telo, osećate kako vam se i raspoloženje popravlja, kako imate više energije i spremnije ste za svakodnevne izazove.

U Maminoj prodavnici možete kupiti vaučere za razne masaže i kozmetičke tretmane.

Ukoliko bi vam pak baš prijali zdravi zalogaji, možete ih kupiti i u Maminoj prodavnici.

Nega duše i uma

Da se razumemo, ovde svašta dolazi u obzir – od odlaska u pozorište i bioskop, preko čitanja knjiga, gledanja filmova i serija koji nisu dečji, kafa sa prijateljima, do raznih edukacija i odlazaka kod psihoterapeuta.

Centar za mame često organizuje razne edukacije i ukoliko vas to zanima na sajtu možete pratiti pozive na radionice i vebinare, kao i na Facebook i Instagram profilu Centra za mame.

Ono što je trenutno aktuelno je online program Mama programira.

Možete se učlaniti i u Klub mama i tako podržati rad Centara za mame.

Ukoliko vam je pak potrebno psihološko savetovanje, možete poslati pitanje na upoverenju@centarzamame.rs ili potražite psihoterapeuta koji vam može pomoći da se izborite sa izazovima koji vas tište.

Za kraj

Obavezno sebi priuštite i kvalitetan san.

Dovoljno kvalitetnog sna.

Uživajte u promenama koje vas očekuju nakon prolećnog spremanja!

 

Autorka teksta: Manuela Kamikovski, mama, dipl.psiholog, porodični savetnik i asertivni trener, osnivačica i urednica stranice Mamino vreme

One thought on “Prolećno spremanje maminog organizma

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *